Hoe kan eHRM helpen bij het beschermen van hbo-docenten tegen (te) hoge werkdruk?

Veel hbo-docenten ervaren al jaren een hoge werkdruk. Dit kan werkstress veroorzaken en verhoogt de kans op het ontstaan van een burn-out. Er zijn ook factoren die beschermen tegen werkstress. Daarbij gaat het in de eerste plaats om energiebuffers zoals herstelmogelijkheden (vrije tijd, pauzes, vakantie), sociale steun van leidinggevenden en collega’s, waardering, en ontwikkelingsmogelijkheden. Ook de mate van controle die medewerkers ervaren over hun tijdsindeling, hun werk en het organisatiebeleid – is van invloed. Hoe kunnen hbo-instellingen deze beschermende factoren versterken? Hoe kan HRM-software hen daarbij ondersteunen?

Meer autonomie kan bescherming bieden tegen een hoge werkdruk en daarmee het risico op chronische stress verkleinen. Een van de manieren om de autonomie van hbo-docenten te verhogen, is om hen meer controle te geven over hun planning. Om dat te bereiken, is roostersoftware nodig die beschikt over self service portalen voor docenten en ‘zelfroosteren’ mogelijk maakt.

Ontwikkelingsmogelijkheden
Ook meer ontwikkelingsmogelijkheden bieden docenten bescherming tegen stress- en burn-outklachten. Die ontwikkeling is vaak ook mogelijk binnen het werk. Daarbij kan het helpen om meer te denken in rollen binnen de bestaande functies. HRM-systemen kunnen docenten ondersteunen bij het verdelen van rollen op basis van sterke punten, door hen zoveel mogelijk informatie te geven over het aanwezige talent binnen de organisatie.

Meebeslissen
Wanneer medewerkers de kans krijgen om mee te beslissen over de toekomst van de organisatie, heeft dat een positieve invloed op hun ervaren werkdruk. Om te kunnen helpen meedenken over hoe de organisatie zijn taken beter kan vervullen, en het werk slimmer kan worden georganiseerd, moeten medewerkers wel beschikken over voldoende informatie. Daarom is het belangrijk dat HRM-software aan docenten de mogelijkheid biedt om gerichte informatie te hebben en zelf data-analyses te maken. 

Wil je dieper ingaan op deze uitdagingen? Lees dan de whitepaper. 

Hoge administratieve werklast
De hoge werkdruk van hbo-docenten wordt daarnaast mede veroorzaakt door een hoge administratieve werklast. Medewerkers zijn veel tijd kwijt met het registreren van allerlei studentengegevens, zoals het bijhouden van dossiers en studentvolgsystemen. Om docenten niet verder te belasten, is het belangrijk dat HRM-systemen zo eenvoudig mogelijk in het gebruik zijn. Dat kan onder meer door ze zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de bestaande workflow.

Om hbo-docenten te beschermen tegen de hoge werkdruk in hun sector, kunnen werkgevers proberen hun regelmogelijkheden te verhogen. Dat kan door docenten, ondersteund door de juiste HRM-software, meer controle te geven over hun roosters, de inhoud van hun werk, hun eigen ontwikkeling en de toekomst van de organisatie. Zo krijgen docenten meer kansen om hun energiebuffers aan te vullen, hun werkplezier te vergroten en vernieuwingen voor te stellen die kunnen bijdragen aan het duurzame succes van de organisatie.  

Wil je meer lezen over deze uitdagingen van HR in het hbo? Lees dan de volledige whitepaper hier: 

Whitepaper mockup HBO

Wil jij weten wat de uitdagingen zijn voor HR in het hbo?