HR in Hospitality: Hoe jij contact houdt met je personeel

Hospitality is één van de mooiste branches van de wereld. Een branche die draait om gastvrijheid, services en een ander een fijne dag bezorgen. Met dit als speerpunten valt de branche op. Deze unieke branche brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je er in een branche die bruist van de levendigheid nou voor dat je goed contact houdt met je toch wel drukke werknemers? 

Naast de levendigheid en gastvrijheid staat de hospitality branche ook bekend om lange werkdagen, onregelmatige tijden en nachtdiensten. Waar veel mensen ‘s ochtends op hun vaste kantoorplek gaan zitten en daar bijna de hele dag te vinden zijn, bewegen ze in de hospitality branche de hele dag én nacht door de ruimte om het iedereen naar zijn zin te maken. Lastig om in die onregelmatigheid contact te houden. Wij helpen je met 4 tips voor écht contact met je werknemers. 

1. Luisteren in HR en Hospitality

Het klinkt als een open deur, en misschien is dat het ook wel. Toch is het erg belangrijk om te luisteren naar je werknemers en op die manier tijd voor ze te nemen. Veel mensen gaan niet weg bij een bedrijf, maar bij een manager of werkgever. Door goed te luisteren naar je werknemers leer je ze niet alleen beter kennen, maar wordt het ook makkelijker om je team te motiveren. Mochten er dan toch problemen zijn, zorg er dan voor dat er ruimte is voor een gesprek waarin je werknemer zijn of haar problemen kwijt kan en je samen kijkt naar een oplossing. 

2. Bied kansen in de HR-branche

Veel werknemers hebben meer talenten dan ze laten zien. Een aantal van die talenten is prima in te zetten als aanvulling van hun huidige takenpakket. Het is goed het takenpakket van gemotiveerde werknemers uit te breiden. Hierdoor wordt motivatie beloond en raakt een werknemer niet snel uitgekeken op zijn of haar baan. Daarnaast kun je de mogelijkheid geven om werknemers te laten doorgroeien. Na jaren ervaring en veel bijgeleerd te hebben, willen werknemers een functie die daarbij past. Wel zo fijn als je daar als werkgever in meegaat. Zo bouw je niet alleen loyaliteit op bij je werknemers, maar hoef je minder vaak op zoek naar mensen voor een functie. 

3. Geef duidelijkheid en gemak binnen de Hospitality branche

Als je werknemer thuiskomt na een lange werkdag, of net een nachtdienst gedraaid heeft, is er waarschijnlijk weinig energie en zin over om bezig te gaan met een uitgebreide urenregistratie. Geef dan ook duidelijkheid in wat de verwachtingen zijn rond de registratie. Wanneer deze wordt ingevuld, via waar dit gedaan wordt en wat de werknemer wel of niet hoeft bij te houden. Door alle bijzaken van een functie zo duidelijk en makkelijk mogelijk te houden, houdt je werknemer meer tijd en energie over.

4. Goede inrichting van je HR

Naast bovengenoemde tips zijn er nog talloze dingen die helpen bij goede human resource management binnen de hospitality branche. Geef medewerkers altijd en eenvoudig digitaal toegang tot hun persoonlijke en voor hen relevante informatie, op welk apparaat en op welke plek dan ook. Zo kunnen zij hun salarisspecificaties zien, verlof aanvragen, declaraties indienen, onboardingsprogramma volgen, bedrijfskleding aanvragen of het rooster checken. Gastvrijheid voor je medewerkers, op elke manier mogelijk. Maar boven alles is het vooral belangrijk dat je je HR structureel op een goede manier inricht. Het gebruik van HR en payroll software voor Hospitality van HR2day kan je hiermee helpen. HR2day biedt innovatieve en complete HR software aan die past bij de dynamiek van jouw organisatie. 

Hospitality brochure

Wil jij ook écht contact met je werknemers of wil je weten wat we nog meer voor je kunnen doen?