Het zal je niet verbazen, maar het succes van een organisatie heeft alles te maken met de mate van verbondenheid van je medewerkers. Het stimuleren van verbondenheid heeft meerdere factoren: een zekere mate van betrokkenheid, de interactie tussen collega’s en de communicatie met leidinggevenden.
Betrokkenheid
Niet alleen de intrinsieke motivatie is hierin belangrijk, ook de betrokkenheid van de medewerker speelt hierin een rol. Een hogere mate van betrokkenheid, leidt ook tot een toename van verbondenheid binnen de organisatie. Binnen een team dat zich betrokken voelt bij de organisatie en mee mag denken in de beslissingen die genomen worden, is de verbondenheid sterker.
Het belang van verbondenheid
Om medewerkers verbonden te houden is het belangrijk om het contact met collega´s te faciliteren. Betrokken medewerkers die zich ook verbonden voelen met hun collega’s, zetten zich meer in voor het bedrijf en zijn eerder geneigd er langer te blijven werken. Verbondenheid komt (onder andere) sterk naar voren in een proactieve houding ten aanzien van het helpen van collega’s en het oppakken van ‘extra’ taken, die buiten het standaard takenpakket van de werknemer vallen. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en kwaliteitsbewustzijn.
De rol van HR
HR is veel meer dan een verzameling administratieve processen rondom verlof, verzuim, salaris en recruitment. HR heeft ook een sociale functie, waarin het belang van medewerkers centraal staat. Deze rol is de laatste jaren steeds uitgebreider geworden, waardoor de impact op de organisatie ook toeneemt.
Tips!
In de whitepaper Verbondenheid geven we je vijf tips om verbondenheid te stimuleren en wijden we uit over hoe om te gaan met virtuele verbondenheid – iets dat vooral in het laatste jaar steeds belangrijker is geworden, met collega’s die zowel thuis als op kantoor werken.
Benieuwd wat het voor jouw organisatie kan betekenen?