Thuiswerken of op kantoor werken, of een combinatie van beiden: wat ga jij doen als de pandemie voorbij is? Na een jaar corona-maatregelen gaan er steeds meer stemmen op voor de terugkeer naar kantoor, maar thuiswerken heeft ook veel voordelen. De resultaten worden steeds beter merkbaar en zijn zeker niet ongunstig voor de werknemer en werkgever. HR2day heeft er jaren geleden al voor gekozen om plaatsonafhankelijk te werken en voert deze flexibiliteit door in de diensten die het aanbiedt.
Voordelen
Het vele thuiswerken heeft veel positieve uitwerkingen voor zowel werkgever als werknemer. Volgens Global Workplace Analytics besparen bedrijven ongeveer 10.000 euro per jaar met elke werknemer die thuiswerkt. De kostenbesparing zit hem dan vooral in de reiskostenvergoeding en in de huurkosten van een kantoorpand of werkplekken.
Maar niet alleen de werkgever profiteert. Jaarlijks kunnen medewerkers duizenden euro’s besparen door de helft van het aantal werkdagen thuis aan de slag te gaan. Deze kostenbesparing komt dan voornamelijk voort uit minder parkeerkosten, reiskosten of buiten de deur eten. Hier staat dan wel tegenover dat er meer kosten voor elektriciteit en gas bij komen, omdat er meer tijd thuis wordt doorgebracht. Kijken we naar tijd in plaats van geld, dan kan de werknemer wel 11 dagen per jaar besparen door het thuis te werken. Dit draagt bij aan een gezondere balans tussen werk en privéleven. Door het wegvallen van de reistijd, win je namelijk meer dan 80 uur aan effectieve werktijd.
Medewerkers hechten veel waarde aan het thuiswerken en de tijdwinst die daarmee gepaard gaat. Uit onderzoek van Gallup is zelfs gebleken dat 5% van de werknemers een deel van zijn of haar salaris zou willen inleveren, in ruil voor de flexibiliteit van het plaatsonafhankelijk werken.
Over het algemeen gaat ook de productiviteit in de thuiswerksituatie omhoog. Ondanks de gezelligheid van het kantoor, zorgt de aanwezigheid van collega’s vaker voor onderbreking van de werkzaamheden. Door het thuiswerken is de productiviteit van de werknemer gestegen – wat resulteert in een grotere winst voor het bedrijf.
Uitdagingen
Dit klinkt allemaal fantastisch, maar thuis- of plaatsonafhankelijk werken kent ook zijn uitdagingen. Zo zouden werknemers te lang blijven doorwerken en kan de betrokkenheid er onder lijden. De zelfstandigheid van de medewerker wordt ook op de proef gesteld: lukt het om alle taken af te ronden, of zelfstandig contact te zoeken met collega’s? Daar komt ook nog bij kijken dat het belangrijk is om overal de juiste gegevens beschikbaar te stellen, ongeacht locatie.
Al voor de corona-maatregelen had HR2day geen centraal kantoor. Dit vergde enige aanpassingen, zo moesten we zoeken naar de juiste interne communicatietools, maar gaandeweg wenden onze medewerkers aan deze manier van werken, en nu willen ze niet meer terug. Veel van onze werkzaamheden vinden online plaats, dus moeten we ervoor zorgen dat de platforms en tools waarmee we werken altijd toegankelijk zijn, voor iedere medewerker. Deze mentaliteit voeren we door in het platform van HR2day, zodat alle zaken overal geregeld kunnen worden.
Betrokkenheid
Een veelgehoorde vraag rondom het thuiswerken is: hoe houd je medewerkers betrokken? Het is belangrijk om hen – waar ze dan ook aan het werk zijn – te motiveren en op één lijn te houden. Dan blijft de ‘teammoraal’ hoog, ook als de locatie van een werknemer niet vast staat. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg is gebleken dat virtueel werken als grootste nadeel van het thuiswerken wordt ervaren. Veel mensen geven aan dat ze ‘computer-moe’ zijn.
Iedereen ervaart de huidige situatie anders: een universele manier van aanpakken voor thuis- of plaatsonafhankelijk werken bestaat niet. Maar als je de medewerker de tools aanbiedt om loonstroken, groei en contracten in te zien, maak je het geheel al wel iets transparanter.
Branchegerelateerd
Natuurlijk is het niet binnen iedere branche mogelijk voor medewerkers om thuis te werken. Neem de transportsector: medewerkers die de goederen transporteren, zijn (vaak) niet gebonden aan een bureau om aan te werken. Maar ondanks dat ze niet altijd op dezelfde plek zijn, wil je ook deze medewerkers inzicht in hun loonstroken of openstaande declaraties bieden.
Deze mentaliteit voeren we door binnen HR2day, maar ook in ons product: HR2day is gebouwd op het toekomstbestendige platform van Salesforce, en door onze app-first mentaliteit kun je overal je HR-zaken regelen. Als medewerker maar ook als werkgever krijg je met behulp van het platform via pc of de app toegang tot de belangrijkste documenten. Zo zorgen we er voor dat er – ook op afstand – maatwerk kan worden geleverd