In een krappe arbeidsmarkt kan de weegschaal zomaar naar de andere kant uitslaan. Jij zult je als werkgever moeten inspannen om nieuw talent aan te trekken en talentvolle medewerkers binnenboord te houden. Dat kan met hogere salarissen, maar de prikkel daarvan werkt slechts tijdelijk. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleiding en ontwikkeling blijven langer boeien en houden medewerkers gemotiveerd. Lees meer over hoe je medewerkers betrokken en bevlogen houdt in deze blog!
Wat is talentmanagement
Talentmanagement is het strategisch inzetten van de kwaliteiten en vaardigheden van jouw medewerkers zodat deze optimaal kunnen bijdragen aan het bereiken van de organisatiedoelstellingen. Daarvoor is het nodig om talent binnen je organisatie te identificeren, te ontwikkelen en te optimaliseren. Talentmanagement is nooit klaar. Het is een continu proces dat start bij de werving en gedurende de hele loopbaan van je medewerkers actueel blijft.
Waarom talent managen moet
In veel organisaties is momenteel volop aandacht voor talentmanagement. De reden daarvoor ligt in de krappe arbeidsmarkt, waarin het lastiger is de juiste mensen voor de juiste plek te krijgen. Werkzoekenden hebben het voor het zeggen en kunnen kiezen waar ze hun talenten willen inzetten. Voor jou is het dus zaak om in ieder geval het talent dat je hebt te benutten en aan je te binden. Maar schaarste en personeelstekort is slechts een van de redenen om voor talentmanagement te kiezen.
Hoe zet je het op?
In het streven naar groei en ontwikkeling ligt de focus vaak op dat wat verkeerd gaat of nog onvoldoende is. Kijk maar naar de cyclus van beoordelen en functioneren. Nog steeds draait dat voor veel medewerkers uit op een soort eindafrekening, waarin ze beoordeeld worden op alles wat in de voorafgaande periode niet goed was. Bij talentmanagement focus je juist op dat wat goed gaat en op dat wat in potentie aanwezig is. Bij talentmanagement is de insteek dat het waardevoller is als medewerkers hun (aangeboren) talenten verder ontwikkelen in plaats van zich te richten op het bijspijkeren van minder goede eigenschappen en competenties. Niet alleen is het makkelijker om beter te worden in iets waar je toch al goed in bent: jouw medewerkers beleven hier ook veel meer plezier aan, dan aan taken waar ze slecht of minder goed in zijn. Ze zullen hierdoor ook eerder resultaten boeken. Je talenten kunnen inzetten geeft een diep gevoel van tevredenheid en voldoening.
In de whitepaper Talentmanagement vind je een checklist over welke elementen essentieel zijn voor talentmanagement.