Een HR- en salarissysteem moet medewerkers dienen, ze helpen in hun werk en meegaan in hun dagritme. Teun van Beusekom, hoofd P&O van de Breda University of Applied Sciences, is stellig en mensgericht als hij over de HR-visie spreekt. “HR kan het verschil maken voor een organisatie, waarbij het gaat om een evenwicht tussen goed werkgeverschap, organisatie-ontwikkeling én individuele ontwikkeling. Het HR-systeem van HR2day helpt ons daar goed en op flexibele wijze bij.”
Als Van Beusekom het over HR en de visie van BUas op HR heeft, spreekt hij op bescheiden toon. Zijn eigen rol vindt hij niet belangrijk; liever geeft hij docenten de ruimte. “Zij doen er alles voor om studenten goed te laten presteren”, zegt hij. Medewerkers en managers vormen dan ook de kern van de HR-visie van BUas. “De centrale vraag: wat hebben docenten nodig om goed te kunnen functioneren? In onze HR-visie gaat het om een evenwicht tussen goed werkgeverschap, organisatie-ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.”
Goed werkgeverschap begint met de basis op orde
“Goed werkgeverschap begint met de basis: ervoor zorgen dat het salaris rond dezelfde dag van de maand wordt uitbetaald, dat de administratie op orde is en dat de onboarding van nieuwe collega’s goed verloopt. Bijvoorbeeld dat een nieuwe collega een ondertekend contract heeft vóór de start van de eerste werkdag. Een HR-systeem moet je helpen bij deze processen. Contractgegevens moeten ook voor de medewerker in kwestie toegankelijk zijn, zodat de medewerker betrokken is in het proces.”
Faciliteren van persoonlijke ontwikkeling
Het tweede element is persoonlijke ontwikkeling. “In mijn optiek willen mensen hun werk zo goed mogelijk doen. Daar moet HR bij helpen, inclusief het faciliteren van HR-gesprekken”, zegt Van Beusekom. “Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als de meeste organisaties denken. Gewoon een goed gesprek, met een leidinggevende die oprecht geïnteresseerd is, is voldoende. Het gaat niet om de vorm van het gesprek, maar de kwaliteit. Mensen hebben ook het recht om te horen of ze het goed doen of niet. Iedereen in de organisatie moet meegroeien met de snel veranderende wereld. Een HR-systeem moet dat faciliteren.”
Een systeem dat medewerkers dient, niet andersom
Bij de zoektocht van BUas naar een nieuw HR- en salarissysteem bleek het lastig om een systeem te vinden dat het individu dient. “Het HR-systeem moet toegevoegde waarde bieden voor managers en medewerkers. Het systeem moet je als manager, medewerker en HR-team helpen om je werk beter te kunnen doen”, zegt Van Beusekom. “De meeste systemen werken echter op zo’n standaard wijze dat het systeem gaat bepalen hoe jíj werkt. Dat is de wereld op z’n kop! Het systeem moet jou helpen.”
Met HR2day meer oog voor het individu en de manager
De derde pijler is organisatie-ontwikkeling. “De wereld is sterk aan het veranderen en stelt nieuwe eisen aan docenten en hun studenten als werknemers van morgen”, zegt van Beusekom. “Parallel hieraan beweegt onze organisatie mee en creëren we meer ruimte voor onze professionals om verantwoordelijkheid te nemen.”
“De ontwikkeling van een HR- en salarissysteem moet meegroeien met de ontwikkeling van je organisatie”, zegt van Beusekom stellig. “Het HR- en salarissysteem dat we hiervoor hadden, kon niet voldoende meekomen met de veranderingen in onze organisatie. We zochten een systeem dat flexibel is in het creëren van oplossingen met moderne technologie. Bij de aanbesteding hebben we ook om mogelijkheden gevraagd die we in de toekomst willen, maar waar we nu nog niet aan toe zijn om te gebruiken. Dat gebruik groeit vanzelf als je organisatie zich ontwikkelt”, zegt Van Beusekom. Uiteindelijk is BUas bij HR2day uitgekomen. “HR2day werkt flexibeler dan andere systemen en heeft veel meer oog voor het individu en de manager.”
In januari 2020 is BUas live gegaan met HR2day. “Vanaf dat moment zijn de meest basale processen live gegaan. We hebben ervoor gekozen om Manager Self Service later dit jaar uit te rollen”, zegt Van Beusekom. “We willen de manager leren werken met het systeem, maar dan wel op zo’n manier dat het in het dagritme past van de manager. We helpen managers en medewerkers beter gebruik te maken van het systeem door dichtbij ze te staan. HR moet dienend zijn, inclusief het systeem. Door het systeem in te richten op gebruikers en door naar ze te luisteren, draagt het bij aan het succes van je mensen, en daarmee je organisatie.”