WKR in de praktijk

In onze Whitepaper WerkKostenRegeling (WKR) lees je wat er verandert als gevolg van de introductie van de Werkkostenregeling. Dat leverde heel veel vragen op over de juiste interpretatie van de regels. Want soms zaten er best ingewikkelde constructies in. Wanneer valt iets nu in de vrije ruimte, wanneer is het een gerichte vrijstelling, etc. De Belastingdienst publiceert regelmatig aanvullingen op een speciale pagina. 

Je vindt daar veelgestelde vragen en antwoorden over:

  • Bedrijfsfeesten en –activiteiten
  • Gerichte vrijstellingen
  • Noodzakelijkheidscriterium
  • Maaltijden en consumpties
  • Werkplek
  • En nog veel meer

Wij vonden de volgende onderwerpen wel handig om er uit te lichten:

Vergoeding thuiswerken

Als je het nodig vindt dat je medewerker voor het thuiswerken een internet aansluiting nodig heeft kun je deze onbelast vergoeden. Deze vergoeding is gericht vrijgesteld.

Een vergoeding van de abonnementskosten van de vaste telefoon bij je werknemer thuis is belast loon. Je kunt deze ook als werkkosten in de WKR vrije ruimte laten vallen, waarmee je dus rekening moet houden met een eventuele eindheffing.

Vrijdagmiddagborrel

De vrijdagmiddagborrel op kantoor is onbelast, want voor consumpties op de werkplek geldt een nihilwaardering. Hou je de borrel echter op een externe locatie dan is het ineens loon voor de werknemers. Je kunt deze ook als werkkosten in de WKR vrije ruimte laten vallen, waarmee je dus rekening moet houden met een eventuele eindheffing.

Studiedagen

Studiedagen zijn gericht vrijgesteld. Daar horen ook de lunch en reiskosten bij, dus die kun je onbelast verstrekken. Sluit je de studiedag echter af met een borrel of feest, dan ziet de belastingdienst dat als loon voor de werknemers. Je kunt deze ook als werkkosten in de WKR vrije ruimte laten vallen, waarmee je dus rekening moet houden met een eventuele eindheffing.

Parkeren

Je kunt parkeerkosten met een auto van de zaak onbelast vergoeden. Maar medewerkers die met een eigen auto rijden, mogen maximaal € 0,19 per kilometer onbelast vergoed krijgen. Alles daarboven telt als loon en wordt dus belast. Je kunt deze dan ook als werkkosten in de WKR vrije ruimte laten vallen, waarmee je dus rekening moet houden met een eventuele eindheffing.

Op de site van de belastingdienst staan nog veel meer handige vragen en antwoorden. Je kunt ook het webinar “Vragen en antwoorden WKR uitgebreid” van 3 februari 2015 van De Belastingdienst bekijken.