Download whitepaper

Personeelsdossier

Een goed opgebouwd personeelsdossier is actueel en volledig. Bij voorkeur regel je dit digitaal. Dan heb je namelijk altijd en overal toegang tot alle gegevens die je nodig hebt en kun je ook je medewerkers makkelijk toegang geven. Een goed dossier is actueel en compleet. Het bevat niet alleen de wettelijk verplichte gegevens, maar ook de afspraken die je hebt gemaakt met je medewerker. In ontslagprocedures kan een goed opgebouwd dossier
een conflict voorkomen en je organisatie dus geld besparen. Maar er zijn grenzen aan wat je op mag slaan. Download de whitepaper voor onze do’s en don’ts voor het online personeelsdossier:

HR2day digitaal personeelsdossier

Een preview van de tips over het online personeelsdossier:

Welke gegevens moeten in een personeelsdossier?

Krijg inzicht in wat moet je vastleggen van je werknemer, en wanneer je dat moet doen.

 Welke gegevens mogen in een personeelsdossier?

Lees over hoe het zit met de privacy wetgeving en waar je mee moet oppassen als je het wilt opnemen in het dossier.

Hoe kun je personeelsdossiers beveiligen?

Het is belangrijk om de toegang en beveiliging van een personeelsdossier goed te regelen in de HR-softwaresystemen, maar hoe doe je dat?

Wat is de reden voor het personeelsdossier?

Het is zo gewoon dat je misschien niet vaak meer stilstaat bij de reden: een dossier aanleggen van elke medewerker. Om te beginnen doe je dit omdat je gegevens nodig hebt om het loon aan je medewerkers te kunnen betalen en om aan je fiscale verplichtingen te voldoen. Daarnaast geeft een personeelsdossier je inzicht in het functioneren van je medewerkers en een overzicht van hun ontwikkeling binnen je organisatie. Hierdoor kun je negatieve veranderingen al vroeg signaleren en snel ingrijpen. Daarnaast is een personeelsdossier een belangrijk document bij ontslagprocedures. Als je pas bij disfunctioneren begint met vastleggen van gegevens, ben je te laat. Met een actueel en volledig dossier kun je een ontslag altijd goed onderbouwen. Maar ook alle andere keuzes die je maakt bijvoorbeeld voor investeringen in scholing en opleiding of een promotie.

Wat is de reden voor het personeelsdossier?

Zorg dat jouw personeelsdossiers op orde en goed beveiligd zijn, lees alle do’s en don’ts in dit whitepaper:

HR2day digitaal personeelsdossier