Tips bij het opzetten van je Employer Brand

Een aantrekkelijk en krachtig werkgeversmerk werkt als een magneet en zorgt ervoor dat je werknemers eenvoudiger aantrekt, loyaler zijn en langer aan de organisatie verbonden blijven. Daarnaast trek je ook eerder de juiste werknemers aan die passen bij de cultuur en het DNA en zich hiermee kunnen identificeren. Dit zal de medewerkerstevredenheid verhogen en de uitstroom zal verlagen. Het creëert een zelfversterkend effect. Blijere werknemers betekent meer loyaliteit, hogere kwaliteit, minder verzuim en verloop.

Ondanks dat veel Recruitment & HR professionals het belang van employer branding inzien wordt dit nog vaak beperkt ingezet of wordt het lastig gevonden om ermee aan de slag te gaan.

Employer branding kan groots en meeslepend met kostbare campagnes van marketing- & reclamebureaus, maar dat is vaak niet nodig. Door samen met de organisatie te brainstormen en een plan uit te werken kun je op veel vlakken je werkgeversmerk versterken en dit verwerken in je communicatie en uitstraling. In deze update willen we een aantal aandachtspunten en handvatten geven om een start te maken met een pragmatische benadering voor het versterken van je werkgeversmerk.

DNA & Identiteit

Als je je werkgeversmerk wilt versterken is het van belang om te weten wat de organisatie uniek maakt. Wat is onderscheidend aan jouw organisatie? Waarom werken mensen graag bij jouw organisatie? Welke feedback krijg je vanuit klanten of partners? Deze zaken kunnen wellicht voor jullie vanzelfsprekend zijn maar dat wil niet zeggen dat andere organisaties dit ook zo doen. Probeer deze eigenschappen samen met de organisatie te vangen, formuleren en op een verbeeldende manier te beschrijven. 

Authentiek

Zorg bij het uitwerken en uitstralen van je werkgeversmerk dat je bij jezelf blijft en je niet anders voordoet dan dat je bent. Wat je naar de buitenwereld uitstraalt moet je intern ook waar kunnen maken. Niemand heeft er iets aan als je talenten aantrekt met een gebakken lucht verkoopverhaal. De realiteit zal dan tegenvallen en de nieuwe werknemers kunnen weer vertrekken. Zonde van geld, tijd, energie en kennis. Er zijn veel inspirerende voorbeelden van werkgevers die Employer branding tot een kunst hebben verheven zoals Rituals en Coolblue. Deze organisaties kunnen inspirerend werken maar blijf bij jezelf.

Betrek iedereen

Het werkgeversmerk definieer je niet als HR en/ of recruitment afdeling alleen. Betrek vanaf het begin werknemers en managers in het bepalen van je merk. Neem een dwarsdoorsnede van de organisatie bij het betrekken van werknemers en organiseer workshops om tot de basisaspecten van de identiteit te komen. 

Door de organisatie te betrekken krijg je de beste input en creëer je ook gelijk fans en ambassadeurs voor de uitrol van je plan. Tijdens de workshops kun je door middel van vragenlijsten of groepjes werknemers laten discussiëren over vragen en punten als:

  • Wat maakt jouw organisatie uniek?
  • Wat vertel jij tegen vrienden / familie over je werkgever?
  • Wat vind je mindere punten punten van jouw organisatie?
  • Hoe omschrijf jij de cultuur?
  • Waarom werk jij graag bij jouw organisatie?
  • Waar moet jouw werkgever zich de komende jaren in verbeteren?
  • Waarom ben je trots op je werk?
  • Wat voor type mensen passen het best binnen je organisatie?

HR, Recruitment & Communicatie

Naast het betrekken van werknemers en managers is employer branding een onderwerp waarbij HR, Recruitment & Communicatie betrokken zijn. Deze partijen houden zich allen bezig met werknemer, uitstraling of een combinatie van beide. Door deze krachten te bundelen kun je in al je processen en communicatie intern en extern je werkgeversmerk krachtig neerzetten. Hierdoor creëer je hetzelfde gevoel en beleving van het solliciteren tot aan je exitgesprek. Hierdoor klopt het totaalplaatje en creëer je een herkenbaar en krachtig merk gedurende de hele employee journey.

Kruip in de huid!

Als je het werkgeversmerk hebt gedefinieerd is het van belang dat je dit gaat uitstralen naar (toekomstige) werknemers. Allerlei factoren gedurende de employee journey beïnvloeden het beeld dat de kandidaat of werknemer heeft van jouw organisatie. Zorg daarom voor de juiste positieve beleving gedurende het hele proces. Kruip in de huid van de werknemer en ga op reis door de hele organisatie en haar processen.

Begin bij de werkenbijsite, ga solliciteren, doorloop de onboarding en het inwerktraject en beschrijf wat je ziet, wat je meemaakt en hoe er met je wordt gecommuniceerd. Is dit in lijn met het werkgeversmerk wat je wilt uitstralen? Schaaf bij, corrigeer en hoe meer je dit doet hoe beter en krachtiger je werkgeversmerk zal worden. 

Check hier hoe HR2day ondersteund in het aantrekken van nieuw talent.

HR2day brochure

Weten wat HR2day voor jouw
organisatie en HR kan
betekenen?