Stelling: De agenda van HR wordt bepaald door de waan van de dag

Bij HR2day hebben we contact met een grote verscheidenheid aan HR-managers. Ik zie hoe ze soms worstelen met de uitoefening van hun vak. Vaak voelen ze zich een duizenddingendoekje. Het operationele werk vraagt zo veel aandacht dat ze onvoldoende tijd hebben een strategische bijdrage te leveren aan de groei van de onderneming.

Maar hoe zit het nu echt? Hebben HR-managers eigenlijk wel tijd voor de doelstellingen van de directie? Of worden hun prioriteiten bepaald door de waan van de dag? Deze en nog veel meer vragen hebben wij gesteld aan 600 (middel)grote organisaties in Nederland in een veelheid aan sectoren: bouw, industrie, transport, (groot)handel, logistiek en dienstverlening.

57% van de HR-managers vindt dat ook

De meeste HR-managers vinden dat hun prioriteiten worden bepaald door de waan van de dag. Ze hebben het gevoel dat ze “geleefd” worden door de dagelijkse drukte en te weinig tijd hebben op strategisch niveau bij te dragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. De managers die het niet eens zijn met de stelling maken er wel tijd voor, maar geven ook aan dat aandacht voor organisatieontwikkeling een dagelijkse uitdaging is. De hoeveelheid operationeel werk is en blijft hoog als veel administratieve taken bij HR blijven liggen.

De meest opvallende reacties uit beide kampen zijn:

Pro: de waan van de dag vraagt alle aandacht

 • ‘Prioriteiten willen nog eens verschuiven als gevolg van ad-hocbehoefte aan ondersteuning in het bedrijfsproces.’
 • ‘80% van de werkzaamheden zijn routinematig en zouden in een geautomatiseerde workflow gebracht moeten worden.’
 • ‘Je hebt met medewerkers te maken. Dat zijn geen producten of nummers. Zij bepalen voor een groot deel de agenda.’
 • ‘We hebben veel ad-hocwerk als gevolg van interne en externe veranderingen.’
 • ‘In een kleinere organisatie ben je als HR-manager vaak manusje-van-alles.’

Contra: er is wél tijd voor organisatieontwikkelingen

 • ‘Toegevoegde waarde van HR komt niet vanuit 
de waan van de dag maar door prioriteit te geven aan strategische en structurele aanpassingen of veranderingen.’
 • ‘Het is van groot belang dat de HR-manager zelf 
de rode draad vast houdt en niet te veel geleefd wordt door ad-hoczaken, zoals verzuim, employee relations, (dis)functioneren, escalaties etc. Het blijft echter een uitdaging om hiervoor tijd en aandacht te claimen 
in overleg met directie’
 • ‘De “waan van de dag” is voor een groot deel ook 
een afgeleide van de projecten en de gekozen strategie.’
 • ‘Dagelijkse drukte is een kwestie van planning. Je kunt het laten gebeuren maar er ook weerstand aan bieden.’

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij? En waarom?

Benieuwd naar alle uitkomsten uit ons onderzoek? Je kunt het hier downloaden.

1 antwoord
 1. Arjan Zuidhof zegt:

  Boeiende uitkomst, ook herkenbaar. Toevallig recent een onderzoek gedaan onder kantoorwerkers in het algemeen waaronder ook behoorlijk aantal uit het HR veld. Overeenkomende antwoorden: éénderde heeft geen grip op dagelijkse werkzaamheden, ruim de helft niet voor lange termijn en strategie.
  Meest opvallende uitkomst: van degenen die tijdens de werkdag mail zoveel mogelijk gesloten houden (dus niet constant afgeleid) heeft 27% geen tijd voor lange termijn; bij wie mail openhoudt (bliep, bliep) ligt dat op 56%! Zeer groot verschil en hoewel je niet weet wat oorzaak en gevolg is zegt dit m.i. veel.
  Conclusie: je kunt zelf al veel doen om die waan van de dag in te dammen. Doe dat vooral, test het eens uit, en kijk wat het je kan opleveren.

  Wie de uitgebreide resultaten wil nalezen, zie http://arjanzuidhof.nl/wp/resultaten-onderzoek-naar-e-mail-gebruik-laat-je-niet-onderbreken/

Reacties zijn gesloten.