Over op S€PA: handig om te weten.

SEPA staat voor ‘Single Euro Payments Area’. De achtergrond is dat alle betalingen in Europa op gelijke wijze verlopen. Daarvoor is het IBAN nummer in het leven geroepen. Dit staat voor International Bank Account Number, en bestaat uit het huidige bankrekeningnummer, aangevuld met kenmerken van de bank en een controlegetal. Het formaat is vergelijkbaar voor alle landen, maar met name de lengte is verschillend. Daarnaast is er een BIC code.

Dit staat voor de Bank Identifier Code, en identificeert de financiële instelling waar het bankrekeningnummer loopt. Bij de meeste banken is het niet nodig bij de IBAN van de ontvanger ook de BIC aan te leveren bij binnenlandse betalingen, maar bij bijv. de ING nog wel.

Wil je in 2014 betalingen blijven doen, dan moet je dus zorgen dat je in alle systemen die betalingen genereren de IBAN (en eventueel BIC) nummers gaat opnemen.

Vanzelfsprekend bevat HR2day inmiddels al deze gegevens. Gebruik je nog andere systemen waarin je rekeningnummers van derden vastlegt ? De banken hebben zelf een handige site gemaakt waar je individuele nummers, maar ook hele bestanden tegelijk kunt converteren. Kijk maar eens op deze site. Uiteraard kun je ook bij je eigen bank meer informatie krijgen.