Hoe geef je medewerkers meer regie met een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Regie hebben over je eigen ontwikkeling werkt motiverend. Een gefixeerd persoonlijk ontwikkelingsplan waarbij een medewerker weinig inbreng heeft, werkt averechts. Daarom is het belangrijk om medewerkers een gevoel van autonomie te geven als het gaat over hun ontwikkeling. Benieuwd hoe jij een medewerkers motiveert om zich te ontwikkelen? In de persoonlijk ontwikkelingsplan whitepaper vertellen we je er alles over. In deze blog lichten we alvast een aantal tips en tricks uit.

Faciliteren, niet dicteren
Medewerkers willen niet dat er voor ze bedacht wordt hoe hun loopbaan zal worden ingevuld. Geef ze de regie en faciliteer in wat ze kunnen doen. Maak duidelijk dat ze het in de eerste plaats voor zichzelf doen.

Wees open
Open communicatie en inzicht in de doelstellingen zorgt voor een gevoel van regie bij de medewerker. Zo vergroot je het verantwoordelijkheidsgevoel. Creëer ruimte zodat wensen uitgesproken kunnen worden naar elkaar. Als een medewerker enthousiast is over een bepaalde ontwikkelmogelijkheid, leidt dit vaak tot meer motivatie. Hierin werkt eigen verantwoordelijkheid stimulerend!

Een grijpbare lat motiveert
Visualiseer je een lat boven je hoofd die steeds te hoog lijkt te zijn. Als je daar geen hulp bij krijgt, is het erg frustrerend dat je die lat niet zelf kan bereiken. Zorg daarom dat de groeidoelen in het persoonlijk ontwikkelingsplan grijpbaar zijn, met de nodige support. Het demotiveert medewerkers als er dingen onafgerond blijven of als het gevoel overheerst dat het doel te hoog gegrepen is. Uitdagen mag zeker, maar leg de lat in het persoonlijk ontwikkelingsplan niet te hoog.

Bied medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen, zodat ze erop kunnen vertrouwen dat zij de doelen uit hun persoonlijk ontwikkelingsplan gaan halen.

Benieuwd naar alle andere tips en tricks hoe jij het verantwoordelijkheidsgevoel van jouw medewerkers vergroot? Download dan de whitepaper over het persoonlijk ontwikkelingsplan. 

HR2day brochure

Weten wat HR2day voor jouw
organisatie en HR kan
betekenen?