HR2day & Visma: “Meer mogelijkheden en slagkracht onder de Visma paraplu”

Vlak voor de zomer maakte HR2day bekend dat de Noorse automatiseerder Visma haar HR en payroll software portfolio versterkte door een meerderheidsbelang te nemen in HR2day. Visma heeft zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt de afgelopen jaren fors uitgebreid. Inmiddels bestaat Visma in Nederland uit vijftien bedrijven en naar verwachting zal dit aantal blijven toenemen. We zijn inmiddels een half jaar verder. Tijd om het net op te halen met het directieteam van HR2day bestaande uit Marcel de Brauwer en Marco Boerlage. Beide kijken uit naar de volgende fase waarin het bedrijf terecht komt als onderdeel van de Visma Group: “We krijgen veel meer mogelijkheden en slagkracht om onze groeiambities te realiseren.”

Op 10 juli werd bekend dat Visma een meerderheidsbelang in HR2day heeft genomen. Hoe is het nieuws gevallen en hoe is het afgelopen half jaar voor jullie geweest?
Marcel de Brauwer: “De aankondiging kwam voor veel mensen als een verrassing. Onze eerste prioriteit was om het verhaal op een goede manier uit te leggen aan onze medewerkers en klanten. De eerste weken waren zeker hectisch. Er komen toch veel vragen op je af. Niet alleen van klanten en medewerkers, ook vanuit Visma is men benieuwd naar HR2day. Wat me opviel was dat we veel positieve reacties kregen. En vooral dat mensen het een logische stap vonden.”

Wat waren voor HR2day de belangrijkste overwegingen om onder de paraplu van Visma door te gaan?
“Als onderdeel van de Visma groep zijn we veel beter in staat om onze ambities te realiseren. Er staat opeens een hele grote club achter die gelooft in onze filosofie en ons op alle fronten wil ondersteunen om HR2day nog succesvoller te maken. Dat is een positief signaal naar onze bestaande klanten en ook voor nieuwe klanten een argument om voor ons te kiezen.”

En vanuit het perspectief van Visma bekeken, wat maakt HR2day tot een interessante partij?
Marco Boerlage: “Wij ontwikkelen een innovatieve applicatie en koppelen dat aan excellente dienstverlening en extreme klantfocus. Onze software is ontwikkeld op Salesforce.com, wat alom beschouwd wordt als het meest innovatieve businessplatform ter wereld. De applicatie dekt vrijwel alle onderdelen van het HR vakgebied af met één geïntegreerde oplossing. Tel daarbij op dat Visma wil groeien in Cloud software voor bedrijfsprocessen, dan is de link tussen Visma en HR2day snel gelegd. Naast een strategische fit qua product-markt combinatie bleek al snel dat HR2day en Visma op cultureel gebied veel op elkaar lijken. Beide organisaties gaan voor de lange termijn. Niet alleen qua productstrategie, maar ook voor de relatie met klanten en medewerkers. Onze filosofie ‘geen klanten maar fans’ past ook heel goed bij Visma.”

Wat zijn de effecten van de overname op HR2day als organisatie?
“Operationeel verandert er niet zo veel en behouden we onze eigen positie en identiteit. Er zijn uiteraard duidelijke afspraken gemaakt over de continuïteit van onze applicatie en de dienstverlening, zodat bestaande en toekomstige klanten kunnen blijven profiteren van onze innovatiekracht. We krijgen heel veel ruimte om op de ingeslagen weg door te gaan en onze eigen koers te varen. We houden zelf de regie om HR2day verder te ontwikkelen en onze software, dienstverlening en klantfocus verder kracht bij te zetten.”

Dat klinkt alsof er maar weinig verandert. Hoe ziet de rol van Visma er dan uit?
Marcel de Brauwer: “Natuurlijk zullen er zaken veranderen en rapporteren wij naar Visma, maar in kern blijft er veel hetzelfde. Dat geldt overigens niet alleen voor ons, maar voor meer bedrijven die deel uitmaken van de Visma groep. In een onlangs verschenen artikel met Country Director John Reynders in de Financiële Telegraaf vertelt hij dat de bedrijven die Visma overneemt vaak geleid blijven door de oprichters. De reden daarvoor is dat die als beste weten hoe ze moeten groeien in het eigen segment. Visma doet geen turnarounds van slechtlopende bedrijven, maar wil investeren in bedrijven die groeien, winstgevend zijn en over de modernste Cloud technologie beschikken.”

Naast Visma.net en Visma | Raet is HR2day de derde leverancier van HR & Payroll software binnen de groep. Wat is de achterliggende reden hiervan?
“Ik begrijp dat die vraag bij veel mensen speelt, maar het past bij de strategie die Visma hanteert om marktleider te worden. Het bedrijf streeft er naar om met verschillende, zelfstandige producten de markt te bedienen. Visma gelooft niet in een one-size-fits-all marktbenadering, maar stelt de klantbehoefte centraal en begrijpt dat deze heel divers is. Door succesvolle leveranciers zoals HR2day de ruimte te geven onder de paraplu van Visma verder te ontwikkelen, kunnen potentiële klanten een leverancier vinden die het beste past bij hun wensen, ambities en cultuur. Met andere woorden, de klant bepaalt.”

Betekent dit dat HR2day zich gaat specialiseren in een bepaalde sector? Of juist gaat terugtrekken uit een markt?
Marco Boerlage: “Nee hoor. Ondanks dat we deel uitmaken van dezelfde groep, zijn we ook concurrenten van elkaar. Er is nou eenmaal sprake van een bepaalde overlap in het aanbod. Wij zijn bijvoorbeeld van oudsher sterk in het onderwijs, maar dat is Visma |Raet ook. Daar moeten we ook niet moeilijk over doen. Wij hebben als HR2day een bepaalde propositie en blijven ons best doen om potentiële klanten daarvan te overtuigen. Uiteindelijk is het aan organisaties zelf om een keuze te maken welke aanbieder het beste past.”

Waarin denk je dat HR2day het onderscheid kan maken in vergelijking met de andere aanbieders in de groep.
“Zowel qua product als met onze dienstverlening kunnen we het verschil maken. HR2day streeft gemak na en het Salesforce platform biedt een aantal belangrijke voordelen die dat faciliteert. Bijvoorbeeld op het gebied van performance en beveiliging. Maar de echte kracht van het Cloud platform zit ‘m in het open karakter waarmee een belangrijke wens van veel organisaties geborgd wordt: beheersbare flexibiliteit en ruimte voor uitbreidingen en koppelingen. Onze dienstverlening kenmerkt zich door korte lijnen, inhoudelijke expertise en persoonlijk contact. Een combinatie die klanten enorm waarderen en waarmee we in staat zijn om mensen fan van ons te laten worden.”

We zitten bijna aan het eind van het jaar. Hoe ziet 2020 eruit voor HR2day?
Marcel de Brauwer: “Zoals gezegd, we blijven doorgaan op de ingeslagen weg en doen waar we goed in zijn. Reken dus niet op grote organisatorische veranderingen. Uiteraard hebben we de ambitie om door te groeien, zowel in aantal klanten als in medewerkers. De plannen hiervoor zijn we aan het uitwerken. Verder verwacht ik dat de samenwerking met Visma en de andere bedrijven intensiever zal worden zodat we op alle niveaus kunnen profiteren van elkaars kennis en kunde. En waar ik misschien wel het meest naar uitkijk is dat we volgend jaar ons 10 jarig bestaan kunnen vieren, dat is een mooie reden voor een feestje!”

HR2day Brochure

Weten wat HR2day voor jouw
organisatie en HR kan
betekenen?