HR in installatie: Bind werknemers aan jouw bedrijf

Als werkgever in de installatiebranche weet jij als geen ander dat de elektriciens, loodgieters en installateurs veel zelfstandig werken. Eigen regie in werk en uren, en geen vaste plaats waar je iedere dag zit of staat. Veel functies in de installatiebranche zijn fysiek. Werken met je handen, banen voor de échte aanpakkers. Die flexibiliteit, vrijheid en fysieke kracht levert ook een aantal uitdagingen op in je HR. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je werknemers hun administratie doen als ze geen kantoorplek hebben? 


In deze blog van HR2day helpen we je met deze uitdagingen. We geven een aantal handvatten die jou helpen om grip te krijgen op je werknemers. Want een beroep waar de werkplek steeds verandert, je veel vrijheden hebt én geen locatie hebt waar je op terug kunt vallen zorgt er voor dat het moeilijker binden is aan een bedrijf. Hoe ga je mensen werven die op veel verschillende plekken werken en zorg je voor gemak tijdens het doen van de administratie? 

HR in installatie: Hoe werf en bind je werknemers? 

Zoals je zelf misschien ook al hebt ervaren, is de installatiebranche één waar een arbeidsmarktkrapte heerst. Er zijn meer vacatures die openstaan dan dat er werknemers zijn die deze in kunnen vullen. Lastig om in die markt goede werknemers te vinden die zich ook nog eens langer willen verbinden aan je bedrijf. Want zelfs als je een kandidaat hebt gevonden, betekent dit niet dat deze persoon goed past bij jouw organisatie. 

De binding en werving van je werknemers hebben meer met elkaar te maken dan je misschien zou denken. Want het is niet alleen belangrijk dat je personeel vindt, maar ook dat je het juiste personeel vindt. De normen, waarden en cultuur van je bedrijf zal beter bij de ene persoon passen dan bij de ander.  De eerste stap in binden zit hem dus in het werven. Hieronder een kort lijstje die jouw helpen de juiste mensen te vinden:

  • Laat je bedrijf zien in de vacaturetekst. Schrijf in je tekst wat voor bedrijf je bent en wat je belangrijk vindt. Zo reageren de mensen die zich hierin kunnen vinden.
  • Wees consistent in je uitingen. Potentiële werknemers kijken niet alleen naar jouw vacature, maar ook naar je social media en bedrijfswebsite. Ben jij onduidelijk of nietszeggend in je uitingen? Grote kans dat mensen minder snel reageren.
  • Tijd voor een sollicitatiegesprek! In een gesprek kun je veel te weten te komen over een persoon, ook hoe ze tegen je bedrijfscultuur kijken. Is je kandidaat heel sociaal, of is het iemand die van structuur houdt? Een sollicitatiegesprek vertelt veel over de juiste match.

Administratie bij HR in de installatiebranche

Je hebt de juiste mensen gevonden en ze voelen zich verbonden met jouw organisatie. Nu moet je de administratie van jouw werknemers nog in goede banen leiden. Waar kantoorpersoneel aan het begin of einde van hun dag op hun laptop of computer hun administratie invullen gaat dat lastiger als je van een bouwplaats of iemand anders zijn of haar huis komt. Het is dan ook belangrijk om de administratie van je werknemers zo makkelijk en snel mogelijk te maken. Niet alleen omdat ze geen vaste werkplek hebben, maar ook omdat veel werknemers bij verschillende detacheringsbedrijven zitten en veel moeten schakelen voor hun administratie.

Zorg voor gemak bij HR in installatie

Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je zorgt voor gemak. Na een lange dag werken heb je als werknemer geen zin meer om thuis uitgebreid je administratie te doen. Om dit zo goed mogelijk te regelen wil je als HR van een organisatie de drempel weghalen voor werknemers. Dus geen ellenlange formulieren die ze moeten invullen of schakelen tussen verschillende websites en applicaties die allemaal één onderdeel van het administratieproces verzorgen.

Gemakkelijke HR in Installatie met HR2day

Goede HR software geeft extra gemak bij je werknemers. Zo verlaag je de drempel en wordt administratie beter bijgehouden. HR2day biedt innovatieve software die jouw helpt met de uitdagingen van HR in de installatiebranche. Zo kun jij zorgeloos je HR regelen en kunnen je werknemers zich bezig gaan met waar ze goed in zijn: installatietechniek. 

Installatie brochure

Benieuwd naar software van HR2day voor de installatiebranche?

Download dan nu de brochure!