Download de whitepaper
over functioneren en beoordelen
Om ervoor te zorgen dat de medewerkers van je organisatie zich optimaal ontwikkelen, is het belangrijk hun prestaties te volgen. Alleen dan kun je als organisatie op tijd bijsturen als deze uit de pas dreigen te lopen. Het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken is daarbij onmisbaar. In deze whitepaper krijg je inzicht in de belangrijkste aandachtspunten van het functioneringsgesprek en welke nieuwe manieren er zijn om de gesprekscyclus vorm te geven.
Wat je leert over effectief functionerings- en
beoordelingsgesprekken voeren
Afscheid nemen van het klassieke beoordelen
Er zijn verschillende redenen waarom het nuttig kan zijn om van het klassieke beoordelen af te stappen. Toch voeren de meeste organisaties nog steeds eens per jaar beoordelingsgesprekken, met halverwege het jaar een functioneringsgesprek.
Verschillende manieren om te beoordelen
Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor prestatiegericht en/of talentgericht beoordelen in plaats van functiegericht beoordelen. Veel organisaties zien bijvoorbeeld de meerwaarde van het kunnen beoordelen en belonen van individuele inzet en bijzondere persoonlijke capaciteiten van medewerkers.
Tips voor meer maatwerk
De huidige digitale ontwikkelingen maken mogelijk om de eigen gesprekscyclus op maat in te richten. Afhankelijk van wat je wilt beoordelen en met welk doel, kun je verschillende gespreksmodules ontwikkelen. Die kun je laten aansluiten bij de competenties of de opleidingseisen voor de functie van de betreffende werknemer, maar ook bij de persoonlijke ambities en drijfveren.
Voer effectiever functionerings- en beoordelingsgesprekken
De manier waarop organisaties het beoordelings- en functioneringstraject inrichten is niet in steen gebeiteld. De sterk wisselende inhoud van werk en de toename van flexibele dienstverbanden vragen om meer maatwerk bij de inrichting van de gesprekscyclus. Organisaties kiezen steeds vaker voor doorlopende vormen van beoordelen. Dat doet meer recht aan de dynamiek van de dagelijkse praktijk. Bovendien is het dan mogelijk feedback te geven op het moment zelf, waardoor deze effectiever is.