Zo zorg je voor een efficiënte onboarding

In een krappe arbeidsmarkt is elke fase van de employee journey belangrijk. Met de juiste aandacht hiervoor voorkom je dat medewerkers je organisatie vroegtijdig verlaten. Het is hierbij van belang dat je medewerker zich vroegtijdig bindt aan je organisatie. Maar hoe zorg je voor een efficiënte onboarding? Lees er alles over in deze blog.

Hoe verbind je een medewerker met je organisatie?

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een efficiënte onboarding. Het inwerken van een nieuwe medewerker vraagt net zoveel aandacht als het werven ervan. Dat begint al voor de eerste werkdag van je nieuwe medewerker. Hoe meer aandacht je besteedt aan het onboardingproces, hoe succesvoller het resultaat. In die periode beslist de medewerker namelijk of diegene zich aan je organisatie wil verbinden. Wil je meer verdieping? Lees dan ook onze whitepaper Onboarding.

In 5 stappen naar een efficiënte onboarding

Wil je op een makkelijke manier je onboardingsproces optimaliseren? Met deze stappen ben je een heel eind op weg. 

Stap 1: pre-boarding. Of de nieuwe medewerker nou over een paar dagen, of over een paar weken begint, je kunt die tijd gebruiken om diegene alvast vertrouwd te maken met je organisatie. Het tekenen van de arbeidsovereenkomst vindt meestal plaats voor de eerste werkdag. Komt iemand daarvoor langs? Maak dan van de gelegenheid gebruik om een rondleiding door het pand te geven.

Stap 2: de eerste werkdag. De eerste werkdag van je nieuwe medewerker staat in het teken van kennismaken. Het is de kunst geen informatie overload te veroorzaken. Beperk je dus tot de essentiële informatie die iemand nodig heeft om overal bij te kunnen.

Stap 3: de eerste werkweek. Na een week kun je met je nieuwe medewerker een eerste evaluatiemoment inplannen. In dat gesprek kun je informeren wat diegene van deze periode vond. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de eerste verwachtingen en ervaringen.

Stap 4: de eerste drie maanden. Vraag opnieuw of de medewerker iets nodig heeft om goed ingewerkt te zijn. Je kunt controleren of het inwerkprogramma goed is doorlopen en of de medewerker denkt voldoende zelfstandig in zijn functie te opereren. 

Stap 5: post-boarding. De periode van drie maanden tot een half jaar na de onboarding kun je zien als een kort ontwikkelingstraject. Ook hierin blijft het belangrijk om regelmatig in te checken bij je medewerker. De praktijk laat zien dat een langer onboardingproces effectiever is dan een korte inwerkperiode.

Een goede onboarding heeft voordelen voor jou!

Een goede onboarding heeft voordelen die nog lang effect hebben. Een goede onboarding:

  • Zorgt dat nieuwe medewerkers sneller wennen, zich sneller thuis voelen en zich sneller betrokken voelen bij je organisatie.
  • Draagt bij aan een positief imago voor jouw organisatie als werkgever. Medewerkers die een warm ontvangst krijgen en goed ingewerkt worden, zullen hier zeker over praten met anderen binnen en buiten de organisatie.
  • Verbetert de productiviteit en de duurzame inzetbaarheid. Nieuwe medewerkers die zich snel opgenomen voelen, zijn tevredener, hebben meer plezier in hun werk en zijn daardoor productiever.

In onze whitepaper Onboarding gaan we dieper in op het opzetten van een efficiënt onboardingproces. Download hem hieronder en ga goed geïnformeerd aan de slag!