Empowerment: Hype of realiteit?

Welke HR-processen kunnen medewerkers en managers op de werkplek of thuis inzien en regelen? Deze en nog veel meer vragen hebben wij gesteld aan 600 (middel)grote organisaties in Nederland in een veelheid aan sectoren: bouw, industrie, transport, (groot)handel, logistiek en dienstverlening.

Employee Self Service beperkt tot basisinformatie
HR stelt aan medewerkers vooral selfservice faciliteiten voor basisinformatie beschikbaar. Denk aan verlofoverzichten, salarisspecificaties, jaaropgave en arbeidsvoorwaarden. Toch is zelfs deze informatie bij een kleine 40% nog niet vanaf de werkplek of thuis te bekijken. Voor declaraties blijft de teller op 25% steken. En bijna 20% biedt helemaal geen selfservice! Een gemiste kans om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen én bij HR tijd te creëren voor strategische zaken.

Blog 5 p16 landscape

Afbeelding 1: Wat kan de medewerker vanaf de werkplek of thuis inzien?

Weinig faciliteiten om zelf HR-zaken te regelen
Wat kunnen medewerkers thuis of op het werk via de computer zelf regelen? Ook hier staat verlof – in dit geval het inplannen ervan – bovenaan. Merkwaardig is dat maar een kwart van de medewerkers declaraties kan inzien, terwijl bijna 40% wel online kan declareren.

Bij slechts 28% is verzuim digitaal door te geven. Bij de rest moet dit telefonisch worden doorgegeven. Digitale ziekmelding kan het verzuim verhogen omdat het makkelijker voor medewerkers is dan bellen. Het voordeel van automatiseren weegt dan niet op tegen de het verlies aan productieve uren.

Bij slechts 15% van de organisaties kunnen medewerkers beoordelingen digitaal inleveren. Ook deze gegevens moet HR dus zelf verwerken.

Blog 5 p17 landscape

Afbeelding 2: Wat kan de medewerker vanaf de werkplek of thuis regelen?

Ook managers hebben beperkte selfservice faciliteiten
Management Selfservice (MSS) is vooral gericht op de operationele administratieve processen. Bovenaan de lijst staan verlofgoedkeuring, verzuimopvolging en het inzien van aan-/afwezigheid. Op het gebied van HR-development kunnen managers nog niet zoveel zelf regelen. Het vastleggen en inzien van beoordelingen is bij 34% mogelijk en wijzigingen van arbeidvoorwaarden bij slechts 19%. Het lijkt erop dat HR aan de zachte kant van HR – het ontwikkelen van de organisatie en de medewerkers – geen rol voor IT ziet weggelegd. Terwijl automatisering ook dit soort processen inzichtelijk maakt en de bedrijfsvoering beter kan ondersteunen. Dat geldt met name wanneer een integraal HR-systeem beschikbaar is via de cloud.

Blog 5 p18 landscape

Afbeelding 3: Wat kunnen managers op de werkplek of thuis inzien en regelen?

Nog veel te winnen.
Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat er nog een wereld te winnen is. Bij HR2day merken we dagelijks de toegevoegde waarde van ESS en MSS instrumenten voor de betrokkenheid van medewerkers en managers. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Benieuwd naar alle uitkomsten uit ons onderzoek? Je kunt het hier downloaden.

 

1 antwoord
  1. Joost Enkelmans zegt:

    Volgens mij mag het uiteraard geen vraag meer zijn of empowerment een hype is. Volgens mij is het gewoon redelijk populair en vooral modern!

Reacties zijn gesloten.