7 Tips om het juiste personeel te vinden en te behouden binnen hospitality

HR2day_article

De hospitality sector is een boeiende en dynamische sector. Mensen die werkzaam zijn in deze sector hebben passie voor gastvrijheid en willen verwachtingen van gasten overtreffen. Net als andere sectoren is er binnen de hospitality ook sprake van een tekort aan goede mensen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het verloop bovengemiddeld is. Hoe vind je, bind je en behoud je de juiste mensen voor jouw onderneming? Wij geven je een aantal tips:

1. Bouw aan je werkgeversmerk
Met grote zorg heb je gebouwd aan het commerciële merk van jouw onderneming. Jij weet precies waarom gasten komen en uiteindelijk weer terug komen. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die investeren in hun merk als werkgever, door werk te maken van de employee journey, veelal gezien worden als interessante werkgever.

2. Maak de reis onvergetelijk
Onderken dat mensen in de verschillende fases van hun carrière binnen jouw onderneming ook verschillende behoeftes hebben als het gaat om ondersteuning vanuit HR. Focus daarbij niet alleen op het binnen halen van nieuwe mensen, maar stel jezelf eens de vraag of je de talenten, ambities en behoeftes van mensen die al langer bij je werkzaam kent.

3. Focus op je gebruikers, niet op het proces
Faciliteer je medewerkers met oplossingen die voor hen toegevoegde waarde hebben. Laat niet het proces maar de gebruikerservaring leidend zijn. Een belangrijk facet die de tevredenheid van gebruikers bepaalt is het feit dat er zoveel mogelijk alles vanuit één gebruikersomgeving ter beschikking gesteld wordt. Keukenpersoneel gaat geen drie verschillende applicaties gebruiken om salaris specificaties in te zien, roosters te bekijken of aan te passen en/of belangrijke on-boarding informatie op te zoeken.

4. Laat ze het lekker zelf uitzoeken!
Het is een misvatting om te denken dat medewerkers zelf hun zaakjes niet kunnen regelen. Sterker nog, in hun privé omgeving zijn ze niet anders gewend. Ze zijn prima zelf in staat een onkostendeclaratie online in te dienen, een roosterwijziging of vrije dag aan te vragen. Het zorgt zelfs voor een hogere betrokkenheid en bevlogenheid van je medewerkers.

5. Digital by default
We zien nog vaak dat medewerkers in de hospitality-sector hun bonnetjes aan formulieren nieten. Die formulieren moeten dan door verschillende mensen ondertekend worden voordat ze bij de salarisadministratie zijn. Die ze vaak pas de volgende kalendermaand kan uitbetalen. Want de 14e van de maand gaat de boel al op slot om alle mutaties te kunnen verwerken. Moderne HR en salarissystemen ondersteunen dit hele proces volledig digitaal; zo verlaag je de administratieve lasten en verhoog je de medewerker tevredenheid!

6. Duurzame inzetbaarheid en arbeidsvitaliteit zijn echt HR thema’s
In tijden van structurele schaarste is het belangrijk niet alleen te focussen op de ‘new hires,’ maar ook oog te hebben voor mensen die al wat langer in dienst zijn en een schat aan ervaring of vaardigheden hebben. Wellicht is de Housekeeping Manager die langdurig was uitgevallen door rug problemen vanwege het fysiek zware werk, wel dé kandidaat om de shuttle service naar de toeristische attracties te laten organiseren.

7. Het werven van ouderen als HR thema
Het is verleidelijk om jonge krachten aan te nemen om de stijging van de loonkosten te beteugelen. Echter realiseer je, dat het verloop onder jongeren bovengemiddeld is, steeds nieuw personeel werven tijd en geld kost en er zal tevens geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van jongeren omdat het hen, logischerwijs, aan ervaring ontbreekt. Werven van ouderen, wat zeer attractief kan zijn voor werkgevers, is op dit moment zelden een HR thema aan de directie tafel, terwijl het onderaan de streep minstens hetzelfde kan betekenen door de voordelen van een ouder iemand wat betreft ervaring, werkethiek etc. Maak dit thema daarom vaker intern bespreekbaar. 

Meer weten? Download dan nu onze whitepaper voor meer informatie.

HR2day brochure

Weten wat HR2day voor jouw
organisatie en HR kan
betekenen?